מהו בידוד תרמי רפלקטיבי ומה יתרונותיו על פני בידוד מסורתי סיבי?

מעבר חום הוא מעבר של אנרגיית חום מגוף בטמפרטורה גבוהה לגוף בטמפרטורה נמוכה או להיפך. מעבר החום מתבצע בשלוש דרכים: הולכההסעה וקרינה.

בקיץ, בשעות אור יום, קיים תהליך קבוע של הצטברות חום במרכיבים החיצוניים של הבניין, החשופים לקרינת השמש ולטמפרטורות חוץ. החום שהצטבר נפלט לתוך חלל הבניין וגורם לעליית הטמפרטורה בפנים. תהליך זה נמשך גם בשעות הלילה. בחורף, חום הקרינה בורח ומסתנן מהבית / המבנה אל הסביבה החיצונית. שמירה על קרינת החום בתוך הבית והפחתת דליפה אפשרית תגרום לחסכון באנרגיה ולצמצום הפסדי אנרגיה.

באזורי אקלים חמים, כדוגמת מדינת ישראל, מרבית מעבר החום דרך מעטפת המבנה הוא דרך קרינה ולכן באזורים אלה נכון להשתמש במוצרי בידוד חוסמי קרינה.

בידוד קונבנציונאלי

הבידוד הקונבנציונאלי עובד בשיטה של לכידת אוויר בתוך שכבת סיבים עבה כגון צמר סלעים, סיבי זכוכית (פיברגלס) וצמר פוליאסטר. במוצרים אלו ערך ההתנגדות התרמית (R VALUE) עולה בהתאמה ככל שעובי הבידוד עולה. 

לאחר ההתקנה הערך התרמי יורד עם הצטברות לחות בין הסיבים. בידוד זה עובד בשיטת "עיכוב" מעבר החום (הולכה), ככל שהשכבה תהיה עבה יותר כך זמן מעבר החום מדופן הבידוד לדופן הבידוד יהיה ארוך יותר ועל כן ככל שעובי הבידוד יהיה עבה יותר הבידוד יהיה טוב יותר. כלומר, במשך היום החום מצטבר בשכבות החיצוניות של הבניין ובחומר הבידוד, ובשעות הלילה נפלט החום אל תוך הבניין. יריעות אלו מצריכות טיפול מיוחד, אם במהלך ההתקנה (הגנה מפני הסיבים) ואם במהלך השימוש (תחזוקה רבה). אורך חיי מוצרים מסוג זה הנו קצר (5-7 שנים) ויש להתקין חסם אדים על מנת להן על הבידוד.

ישנו צורך בפתרון על מנת לשמר ו/או להפחית חום קרינה!


פולינום – בידוד תרמי רפלקטיבי

הבידוד התרמי רפלקטיבי עובד ע"פ עקרון שונה, הוא אינו אוגר את החום אלא מחזיר את אנרגיית החום לכיוון ממנו היא מגיעה.

הבידוד הרפלקטיבי, פולינום, הוא שונה. עוביו דק, רק מספר מילימטרים בלבד, הוא עשויי מרדידי אלומיניום טהור (97% החזרת חום קרינה) בשילוב עם אוויר כלוא, מוצרי הפולינום מאפשרים החזר חום (אל מחוץ למבנה) אופטימאלי בחודשי השנה החמים ושמירת חום (הנוצר בתוך המבנה) בחודשי השנה הקרים.

כל היתרונות במוצר אחד:

  • חסם אדים
  • עמיד לאורך שנים רבות
  • אינו נפגע ממזג אוויר ועמיד למים
  • אינו מכיל סיבים
  • ללא דבקים
  • אינו מעודד קינון מכרסמים
  • התנגדות תרמית גבוהה

אמסיביות

בידוד עם גורם קליטה תרמית נמוכה פליטה תרמית גבוהה

כמות הקרינה הנפלטת היא פונקציה של יכולת האמיסיביות של החומר. Emissivity - כמות החום הנוצר מקרינה שמשטח מסוגל לקלוט ולפלוט. רדיד אלומיניום טהור הנו בעל יכולת  Emissivity   של 3%, כלומר רדיד מסוג זה יאפשר חדירת חום לחלל המבנה בשיעור של 3% בלבד, בעוד ש- 97% מקרינת החום יופנה החוצה (בקיץ). רוב החומרים בהם משתמשים בבניית מבנה הנם בעלי שיעור Emissivity גבוה (בסביבות 90%) בלי להתחשב בצבעם. לרדיד אלומיניום ישנה היכולת לדחות 97% מקרני אינפרה אדום המגיעות אליו. מאחר ולאלומיניום יחס מסה - אוויר כה נמוך, מתאפשרת הולכה מועטה ביותר, במיוחד כאשר נקלטים  רק 3% מהקרינה. יכולת ההחזרה נקראת רפלקטיביות.

התנגדות תרמית עפ"י טבלת  ASHRAE

הדרך המקובלת והנפוצה ביותר להשוואה בין חומרי הבידוד השונים היא השימוש בחישוב ערך ההתנגדות התרמי=R. 

בשימוש בבידוד מיקרופייבר / צמר קונבנציונאלי, כגון – פיברגלס, צמר סלעים, או צמר פוליאסטר יהיה ערך ה-R  תלוי בעובי הסופי של הבידוד הנבחר, שיעור ההתנגדות התרמית של החומר יחושב בתצורה הבאה  m²•ºC/W  הנהוגה באירופה או (Btu*in/(hr*ft²*°F בארה"ב .

ככל שערך ה  גבוה יותר יכולת ההתנגדות של הבידוד  למעבר חום טובה יותר.